Sernik czekoladowy z mascarpone
Składniki (na tortownicę 22 cm):
- 500 g serka mascarpone,
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 ml gęstej śmietany 36%
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- łyżka mąki
- szczypta soli
- ok. 150 g ciasteczek Digestive (użyłam herbatników holenderskich)
- łyżka kakao
- 80 g rozpuszczonego masła
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy blenderem na proszek, mieszamy z kakao, masłem oraz solą, aż uzyskamy mokry piasek. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy masą. Wkładamy do lodówki. Mascarpone miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną i mąką. Miksując, dodajemy czekoladę. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego! :)
pycha:D
OdpowiedzUsuńO łał, musiał smakować obłędnie! Już sobie wyobrażam, jak się rozpływał na języku...
OdpowiedzUsuńwłaśnie tak :)
OdpowiedzUsuń