Pani Walewska (Pychotka)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrabiamy. Powstałe ciasto zagniatamy w kulę i dzielimy na pół.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 450 g dżemu z czarnej porzeczki
- 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie kładziemy połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeśli placki pieczemy osobno, drugą część bezy przygotować zaraz przed pieczeniem. Placki studzimy.
Masa kremowa:
- 500 ml szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy. Studzimy, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy.
Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Chłodzimy przez minimum 3 godziny w lodówce.
bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuń