sobota, 23 listopada 2013

Pani Walewska (Pychotka)

Pychotka. Czasochłonne, ale naprawdę pyszne ciasto. Delikatna słodycz kremu przełamana kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Polecam :) Trzeba je zrobić chociaż raz! Przepis STĄD


Pani Walewska (Pychotka)

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła 
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrabiamy. Powstałe ciasto zagniatamy w kulę i dzielimy na pół.



Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodajamy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.



Ponadto:
  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie kładziemy połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeśli placki pieczemy osobno, drugą część bezy przygotować zaraz przed pieczeniem. Placki studzimy.

Masa kremowa:
  • 500 ml szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy. Studzimy, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy.

Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Chłodzimy przez minimum 3 godziny w lodówce.

1 komentarz: