Krem z pomidorów z mozzarellą
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 4 marchewki
- ekologiczna kostka warzywna
- 1,5 kg pomidorów
- 250 g passaty pomidorowej
- 100 g śmietanki 30%
- świeża bazylia
- sól, pieprz, ew. szczypta chili
- pół kulki mozzarelli na miseczkę
Włoszczyznę i dodatkowe marchewki obieram, myję, kroję na trochę mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam zimną wodą (ok. 2 litry). Gotuję na dużym ogniu, który maksymalnie zmniejszam, jak bulion zacznie wrzeć, wtedy dodaję kostkę. Gotuję do miękkości warzyw. Miękką włoszczyznę oraz marchewki wyciągam z bulionu. Wyłączam gaz. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, wykrawam środki, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Po krótkiej chwili wlewam passatę. Ugotowane warzywa (oprócz pora) również kroję w kostkę i dorzucam do bulionu, mieszam. Całość gotuję, aż warzywa całkiem zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem, wrzucam kilka listków bazylii. Wyłączam gaz i całość miksuję blenderem na krem. Wlewam śmietankę i mieszam.
Do miseczki wrzucam pokrojoną w kostkę połowę kulki mozzarelli. Zalewam wrzącą zupą. Podaję.
wygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuń