wtorek, 26 listopada 2013

Krem z pomidorów (i marchewki) z mozzarellą

Pomysł na tę zupę podsunęła mi przyjaciółka. Przepyszny krem z pomidorów, z większą niż zwykle ilością marchewki, a co najlepsze z dodatkiem mozzarelli, która pod wpływem gorąca rozpuszcza się i staje jeszcze bardziej kremowa i cudownie ciągnie... Zupa idealna na chłodne wieczory, szczególnie, jeśli doda się do niej szczyptę chili :) Polecam!



Krem z pomidorów z mozzarellą

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 4 marchewki
  • ekologiczna kostka warzywna
  • 1,5 kg pomidorów
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g śmietanki 30%
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, ew. szczypta chili
  • pół kulki mozzarelli na miseczkę

Włoszczyznę i dodatkowe marchewki obieram, myję, kroję na trochę mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam zimną wodą (ok. 2 litry). Gotuję na dużym ogniu, który maksymalnie zmniejszam, jak bulion zacznie wrzeć, wtedy dodaję kostkę. Gotuję do miękkości warzyw. Miękką włoszczyznę oraz marchewki wyciągam z bulionu. Wyłączam gaz. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, wykrawam środki, kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Po krótkiej chwili wlewam passatę. Ugotowane warzywa (oprócz pora) również kroję w kostkę i dorzucam do bulionu, mieszam. Całość gotuję, aż warzywa całkiem zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem, wrzucam kilka listków bazylii. Wyłączam gaz i całość miksuję blenderem na krem. Wlewam śmietankę i mieszam. 
Do miseczki wrzucam pokrojoną w kostkę połowę kulki mozzarelli. Zalewam wrzącą zupą. Podaję. 

1 komentarz: