czwartek, 28 listopada 2013

Mój ulubiony piernik z cytrynowym lukrem

Wilgotny, puszysty piernik o ciekawym smaku - z melasą, złotym syropem, imbirem, oblany grubą warstwą cytrynowego lukru. Mój ulubiony. Idealny z kubkiem piernikowej latte. Przepis Nigelli, zaczerpnięty STĄD.



Składniki (u mnie tortownica 23 cm):
  • 150 g masła
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g melasy
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 300 g mąki

W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy złoty syrop, melasę, imbir i cynamon, podgrzewamy, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu mąkę. Całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek (ja zmiksowałam).

Wlewamy (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm (u mnie tortownica 23 cm), pieczemy 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC (piekłam godzinę). Studzimy przed polukrowaniem.

Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
Wszystko rozcieramy, smarujemy gotowy piernik.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) jest pyszny i w dodatku, jak to piernik, z każdym dniem lepszy :)

    OdpowiedzUsuń