Składniki (u mnie tortownica 23 cm):
- 150 g masła
- 100 g ciemnego cukru muscovado
- 200 g złotego syropu
- 200 g melasy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
- 300 g mąki
W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy złoty syrop, melasę, imbir i cynamon, podgrzewamy, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu mąkę. Całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek (ja zmiksowałam).
Wlewamy (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20 x 30 cm (u mnie tortownica 23 cm), pieczemy 45 - 60 minut w temperaturze 170ºC (piekłam godzinę). Studzimy przed polukrowaniem.
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 175 g cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej wody
Smacznego!
Pysznie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest pyszny i w dodatku, jak to piernik, z każdym dniem lepszy :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń