Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową
Składniki:
- 375 g mąki
- 7 g suchych drożdży (użyłam 14 g świeżych, z których wcześniej zrobiłam rozczyn)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 300 ml mleka
- 50 g masy marcepanowej
- 75 g zmielonego suchego maku
- szczypta cynamonu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 750 g śliwek węgierek (użyłam połowy)
- 6 łyżek konfitury morelowej (użyłam dżemu morelowego Mamusi :)
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka (użyłam ok. 170 ml, bo masa była za gęsta) z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody.
Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30*40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.
Ale przepiękny zawijaniec :D Muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam! jest genialny :)
OdpowiedzUsuń