wtorek, 3 września 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią

Proponuję wykorzystać cukinię, żeby upiec pyszne, czekoladowe ciasto. Brzmi dziwnie? Warto spróbować - ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i łatwiej uspokoić wyrzuty sumienia, tłumacząc sobie, że jest z warzywem :D Polecam! Przepis z Kuchni 9/2013.


Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 180 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 250 g mąki 
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g startej cukinii
  • 150 g czekolady pokrojonej na kawałki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy dwie miski - w jednej mieszamy olej, cukier, ekstrakt z wanilii i jajka, a w drugiej mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Zawartość obu misek miksujemy. Do powstałej masy dodajemy cukinię i czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy 45 minut.

Smacznego!


Dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. super pomysł. Muszę troszkę przerobić i wypróbować w wersji dietetycznej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś takie, jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada tak, cukinia nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cukinii nie czuć WCALE ;) dzięki niej ciasto jest po prostu bardzo wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń