Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 100 ml oleju
- 180 g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g startej cukinii
- 150 g czekolady pokrojonej na kawałki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy dwie miski - w jednej mieszamy olej, cukier, ekstrakt z wanilii i jajka, a w drugiej mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Zawartość obu misek miksujemy. Do powstałej masy dodajemy cukinię i czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy 45 minut.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
super pomysł. Muszę troszkę przerobić i wypróbować w wersji dietetycznej :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś takie, jest świetne:)
OdpowiedzUsuńCzekolada tak, cukinia nie ;)
OdpowiedzUsuńcukinii nie czuć WCALE ;) dzięki niej ciasto jest po prostu bardzo wilgotne :)
OdpowiedzUsuń