Włoskie herbatniki pomarańczowe
Składniki (49 sztuk):
- 175 g mąki
- 200 g kaszy manny lub drobnej polenty
- 100 g drobnego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 i 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 2 jajka
- szczypta soli
Mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, skórkę pomarańczową, jajka oraz szczyptę soli miksujemy na gładką masę (u mnie zrobiło się coś na kształt kruszonki, dlatego dodatkowo zagniotłam w kulę). Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej porcje ciasta (kulki) wielkości małego orzecha włoskiego. Zwilżonymi wodą palcami lekko spłaszczamy, aby porcja ciasta nabrała kształtu ciasteczka (nie należy za mocno nawilżać ciastek, bo wpłynie to na ich jakość).
Pieczemy przez 15 minut lub do zrumienienia brzegów ciastek. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Ale mi narobiłaś smaku! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńNa pewno cudnie pachną :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń