Leniwe pierogi
Składniki:
- 50 dag twarogu
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 150 g mąki + do podsypywania
- 20 g stopionego masła
- masło do polania, cukier do posypania
Ser mielimy lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Stopione masło miksujemy z żółtkami, dodajemy do sera i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę, wkładamy do masy serowej, dodajemy mąkę i ugniatamy, lekko solimy. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm, spłaszczamy, tępą stroną noża robimy kratkę, kroimy skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy. Gdy się zagotują, odkrywamy, wyciągamy łyżką cedzakową na półmisek. Polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem.
Smacznego!
też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńProszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".
OdpowiedzUsuń