środa, 22 maja 2013

Brioszki z czekoladą

Cóż można rzec na ich temat... Puszyste, maślane, z czekoladowym środkiem. Najlepsze jeszcze gorące. Kojarzą się nieodłącznie z "Dniem Świra". Szczególnie te jedzone na kolację ;) Przepis od Liski z White Plate. Polecam!



Brioszki  z czekoladą
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 jajka, ubite
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną)

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże roztarte z cukrem, później masło - ucieramy palcami, aż powstaną okruchy. Dodajemy jajka i tyle mleka, by zagnieść miękkie ciasto.
Zagniatamy przez 5 minut, przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Dzielimy na 6 części, z każdej formujemy prostokąt, na środku kładziemy kawałek czekolady i zwijamy do środka brzegi, należy je dokładnie zlepić. Z ciasta formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wyrośnięte chlebki możemy posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.


Smacznego!


1 komentarz: