niedziela, 23 listopada 2014

Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Cieciorka w połączeniu z makaronem? Czemu nie! :) Lekko pikantny sos pomidorowy, szpinak i cieciorka - kolorowe danie wegetariańskie ze zdrowymi składnikami, bardzo sycące, a w dodatku szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Polecam! Przepis z książki wyd. Reader's Digest Ryż, fasola i ziarna.


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 340 g spaghetti
  • 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • 170 g drobnych listków szpinaku
  • sól i pieprz
  • 55 g sera pecorino, świeżo startego
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. 
Wrzucamy seler naciowy i smażymy, mieszając, 1-2 minuty. Dodajemy posiekane pomidory wraz z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. 
Wrzucamy spaghetti do dużego rondla z osolonym wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente
Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy do niego cieciorkę i sos tabasco. Wrzucamy listki szpinaku i dusimy na małym ogniu 1-2 minuty, aż listki szpinaku się zwiną i skurczą. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem. Posypujemy serem pecorino i natychmiast podajemy. 


Wspomagam odporność

2 komentarze: