Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 340 g spaghetti
- 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/2 łyżeczki sosu tabasco
- 170 g drobnych listków szpinaku
- sól i pieprz
- 55 g sera pecorino, świeżo startego
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
Wrzucamy seler naciowy i smażymy, mieszając, 1-2 minuty. Dodajemy posiekane pomidory wraz z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Wrzucamy spaghetti do dużego rondla z osolonym wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy do niego cieciorkę i sos tabasco. Wrzucamy listki szpinaku i dusimy na małym ogniu 1-2 minuty, aż listki szpinaku się zwiną i skurczą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem. Posypujemy serem pecorino i natychmiast podajemy.
fajny pomysł na wykorzystanie cieciorki:)
OdpowiedzUsuńWitam w akcji
OdpowiedzUsuń