Składniki (na 3 duże słoiki i jeden mniejszy):
- 2kg brzoskwiń
- 1/2 kg cukru
- 4-6 gwiazdek anyżu
Do garnka wlewamy 1 i 1/2 l wody, wsypujemy cukier i gotujemy. Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do wysterylizowanych i suchych słoików wrzucamy anyż (2-3 gwiazdki na litrowy słoik), dokładamy dość ciasno brzoskwinie, zalewamy syropem na wysokość 2-3 cm od krawędzi słoika i zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną (zapobiega pękaniu słoików). Ustawiamy, zachowując między nimi ok. 2cm odległość. Następnie dolewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy garnek pokrywką i zagotowujemy wodę na małym ogniu. Utrzymujemy w stanie lekkiego wrzenia przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki, dokręcamy zakrętki i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaję do akcji:
palce lizać! ^^
OdpowiedzUsuń