czwartek, 23 sierpnia 2012

Brzoskwinie w syropie

Już nie mogę doczekać się chwili, kiedy w zimowy wieczór, przykryta kocem, przy dobrym filmie i z prószącym za oknem śniegiem, otworzę słoik i poczuję zapach pełni lata. Brzoskwinie - swoje, soczyste, pachnące anyżem. Przepis z palce lizać, nr 30.




Składniki (na 3 duże słoiki i jeden mniejszy):

  • 2kg brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru
  • 4-6 gwiazdek anyżu
Do garnka wlewamy 1 i 1/2 l wody, wsypujemy cukier i gotujemy. Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do wysterylizowanych i suchych słoików wrzucamy anyż (2-3 gwiazdki na litrowy słoik), dokładamy dość ciasno brzoskwinie, zalewamy syropem na wysokość 2-3 cm od krawędzi słoika i zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną (zapobiega pękaniu słoików). Ustawiamy, zachowując między nimi ok. 2cm odległość. Następnie dolewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy garnek pokrywką i zagotowujemy wodę na małym ogniu. Utrzymujemy w stanie lekkiego wrzenia przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki, dokręcamy zakrętki i odstawiamy do wystygnięcia. 


Dodaję do akcji:


oraz

1 komentarz: