Domowy makaron ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
Makaron:
- 50g mąki pszennej
- 50g semoliny
- 1 jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniotłam. Było ciężko, bo ciasto jest twarde, ale się udało. Następnie wielokrotnie wałkowałam maszynką, stopniując grubość, aż do najcieńszej. Pokroiłam we wstążki. Gotowałam 5 minut w osolonym wrzątku.
Reszta:
- filet z łososia (ok. 270g)
- 80g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany 36% (lub mascarpone)
- duża szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
Na oliwie podsmażyłam pokrojony drobno czosnek, a gdy tylko zaczął skwierczeć wrzuciłam umyty i osuszony szpinak, poczekałam, aż liście lekko "zwiędną" i puszczą troszkę soku, a wtedy doprawiłam solą, gałką i białym pieprzem. Na koniec dodałam łyżkę śmietany i wszystko razem jeszcze moment przesmażyłam, aż smaki się przegryzły.
Łososia umyłam, obrałam skórę, doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, następnie z dwóch stron obsmażyłam, aż stał się złoty na zewnątrz i jasnoróżowy w środku.
Makaron wyłożyłam na talerz, następnie na makaron szpinak i na końcu łososia, którego przybrałam gałązkami tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz