Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois
Składniki (podobno dla 6 osób, dlatego ja zmniejszyłam proporcje, ale tutaj podaję przepis oryginalny):
- 1 pęczek pietruszki
- garść liści bazylii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 8 filetów anchois
- 3 łyżki oliwy
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 kg spaghetti
Zioła i anchois drobno siekamy. Mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przykrywamy sos i odstawiamy na 30 minut. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy od razu do sosu (wtedy makaron przejdzie smakami), dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz