Tarta z kurkami, salami i papryką
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła (pokrojonego na kawałki)
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- nieczubata łyżeczka soli
Farsz:
- 250g kurek
- pół pomarańczowej papryki
- 1 duża cebula
- 50g salami
- 250g tartego żółtego sera
- 1 jajko
- 180g śmietany 18%
- świeży tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciastem wyklejamy dno i boki formy to tarty wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem (można też ciasto rozwałkować, podsypując mąką). Nakłuwamy widelcem, zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy oczyszczone i pokrojone na spore kawałki kurki, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski salami i smażymy, aż smaki się przegryzą.
Połowę tartego sera mieszamy z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Kurki z salami wykładamy na podpieczony spód, na tym układamy pokrojoną w paski paprykę, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę śmietanowo-serową. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy przez 30 minut w 180-190 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz