poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Tarta z kurkami, salami i papryką

Sezon kurkowy. A jeśli kurki, to musi być coś pysznego :) Po całym dniu spędzonym w bibliotece, wpadam do sklepu po szybkie zakupy - wiedząc, że w lodówce mam całą masę kurek, kupuję śmietanę, salami, ser, cebulę i masło. Już wiem, że na bardzo późną kolację (nie mogłam się powstrzymać) i jutrzejszy obiad, będzie tarta z kurkami, salami i papryką. A inspirację czerpałam głównie STĄD.



Tarta z kurkami, salami i papryką

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • nieczubata łyżeczka soli
Farsz:
  • 250g kurek
  • pół pomarańczowej papryki
  • 1 duża cebula
  • 50g salami
  • 250g tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 180g śmietany 18%
  • świeży tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • oliwa


Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciastem wyklejamy dno i boki formy to tarty wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem (można też ciasto rozwałkować, podsypując mąką). Nakłuwamy widelcem, zapiekamy przez 20 minut w 200 stopniach. 
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy oczyszczone i pokrojone na spore kawałki kurki, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski salami i smażymy, aż smaki się przegryzą. 
Połowę tartego sera mieszamy z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 
Kurki z salami wykładamy na podpieczony spód, na tym układamy pokrojoną w paski paprykę, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę śmietanowo-serową. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy przez 30 minut w 180-190 stopniach. 

Smacznego!




Przepis dodaję do akcji:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz