Tarta z kremem mascarpone i jagodami
Składniki (forma o średnicy 24cm)
Ciasto:
- 190g mąki
- 100g masła
- 65g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem:
- 200g śmietany 36% lub 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier waniliowy
- szklanka jagód (lub więcej)
Składniki ciasta (masło kroimy na kawałki, mąkę przesiewamy) zagniatamy, by było gładkie. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę (można też rozwałkować). Ciasto nakłuwamy widelcem, nakładamy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub fasolę. Zapiekamy 10 minut w 200 stopniach, następnie wyciągamy, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut, lub do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukru waniliowego do smaku, następnie, cały czas miksując, dokładamy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Obsypujemy równomiernie jagodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz