Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 1/2 szklanki kurek (dodałam troszkę więcej)
- 2-4 jajka
- 1 mała cebula (lub pół dużej)
- opcjonalnie 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, szczypiorek do posypania
Kurki dokładnie czyścimy, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojone kurki i smażymy 3-4 minuty.
W tym czasie jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Dzięki dodaniu łyżki mleka jajecznica będzie bardziej aksamitna.
Kurki zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem ( chyba że ktoś akurat nie ma go w domu, tak jak ja :( )
Smacznego!
To kolejny przepis, który dodaję do akcji:
Chyba 2 tygodnie temu robiłam taką jajecznicę po raz pierwszy w życiu. Nigdy nie używałam kurek w kuchni i od kiedy mój tata się dowiedział, że bardzo bym chciała je mieć, ale kg w sklepie kosztuje 40zł, nazbierał mi w lesie cały koszyk:) Co lepsze - zabrał na misję zbierania swoich kolegów hehehe i tak oto dorośli faceci latali po lesie w poszukiwaniu kurek by uszczęśliwić Madziora :D
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńmój tata nie nazbierał, ale to już tradycja, że kupuje mi je od grzybiarzy po drodze do stolicy :)