środa, 8 sierpnia 2012

Jajecznica z kurkami

Głowa pracuje intensywnie w kwestii ciekawych pomysłów na śniadania. A ponieważ w lodówce czekały na mnie jeszcze kurki, postanowiłam wreszcie spróbować tej sławnej jajecznicy z kurkami. Nie zawiodłam się, smak jest taki, jak opisywano na większości blogów - uzależniający :) A przepis z Lepszego Smaku.



Jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 1/2 szklanki kurek (dodałam troszkę więcej)
  •  2-4 jajka
  •  1 mała cebula (lub pół dużej)
  • opcjonalnie 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, szczypiorek do posypania


Kurki dokładnie czyścimy, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojone kurki i smażymy 3-4 minuty.
W tym czasie jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Dzięki dodaniu łyżki mleka jajecznica będzie bardziej aksamitna.
Kurki zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż jajka się zetną.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem ( chyba że ktoś akurat nie ma go w domu, tak jak ja :( )

Smacznego!



To kolejny przepis, który dodaję do akcji:



2 komentarze:

  1. Chyba 2 tygodnie temu robiłam taką jajecznicę po raz pierwszy w życiu. Nigdy nie używałam kurek w kuchni i od kiedy mój tata się dowiedział, że bardzo bym chciała je mieć, ale kg w sklepie kosztuje 40zł, nazbierał mi w lesie cały koszyk:) Co lepsze - zabrał na misję zbierania swoich kolegów hehehe i tak oto dorośli faceci latali po lesie w poszukiwaniu kurek by uszczęśliwić Madziora :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    mój tata nie nazbierał, ale to już tradycja, że kupuje mi je od grzybiarzy po drodze do stolicy :)

    OdpowiedzUsuń