A przepis dawno temu znalazłam w czasopiśmie Claudia ;)
Ciasto a'la Prince Polo
Składniki na 12 porcji:
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- sok z cytryny
- 6 białek
- szklanka cukru
- ok. 100g Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100g orzechów włoskich
- 100g wiórków kokosowych
- masło do formy
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10dag masła
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Biszkopt wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm), pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (żeby nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, zrzucam go w tortownicy na podłogę z wysokości pół metra, naprawdę!). Ostudzony biszkopt nasączamy przegotowaną wodą z dodatkiem cytryny.
6 białek ubijamy na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Łączymy z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę żółtkową.
Na nasączony biszkopt kakaowy wykładamy najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko dociskamy. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Pyszne musi być :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html