piątek, 1 lipca 2011

Ciasto a'la Prince Polo

Hm... Tak się to ciasto nazywa, ale czy ma ono wiele z tego popularnego wafelka? Chyba raczej nie. Bo za wafelkiem nie przepadam, a ciasto, chociaż pracochłonne, było nieziemsko pyszne... I jest z orzechami :) A czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń. To ciasto naprawdę warto upiec!
A przepis dawno temu znalazłam w czasopiśmie Claudia ;)



Ciasto a'la Prince Polo

Składniki na 12 porcji: 


BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • sok z cytryny
CIASTO
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • ok. 100g Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g wiórków kokosowych
  • masło do formy
KREM
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 10dag masła

    Do DEKORACJI użyłam gotowej polewy czekoladowej, ale można też roztopić tabliczkę czekolady z odrobiną masła.

    Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
    Biszkopt wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm), pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (żeby nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, zrzucam go w tortownicy na podłogę z wysokości pół metra, naprawdę!). Ostudzony biszkopt nasączamy przegotowaną wodą z dodatkiem cytryny. 
    6 białek ubijamy na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Łączymy z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
    Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę żółtkową.
    Na nasączony biszkopt kakaowy wykładamy najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko dociskamy. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce.

    Smacznego!

    1 komentarz: