bo to jest blog o miłości do jedzenia. od pierwszego wejrzenia.
piątek, 1 lipca 2011
Pasta z awokado
Pewnego ciepłego, wiosennego dnia, ktoś, z kim spędzałam dużo czasu, zaśpiewał mi piosenkę, której autor prosił: "opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado". Tamtego dnia tyle razy słyszałam taki refren, że postanowiłam sobie, że muszę się nauczyć o tym smaku opowiadać. Zaraz potem udałam się do delikatesów, kupiłam awokado i świeży, jeszcze ciepły razowy chlebek, znalazłam przepis i zrobiłam. Coś wspaniałego. Owoc, który w samotności nie jest zbyt rewelacyjny, w połączeniu z kilkoma składnikami i razowym chlebem, raczy delikatnym smakiem, który pozostaje w pamięci na długo... Jest o czym opowiadać!
Pamiętajcie, żeby wybierać awokado, które jest takie "w sam raz" - ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. I żeby po starciu szybko skropić je sokiem cytrynowym, bo ściemnieje!
Pasta z awokado
Składniki:
1 awokado
3 jaja na twardo
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki majonezu
Awokado i jajka zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przegnieć przez praskę. Awokado połącz z pozostałymi składnikami (wcześniej skrop sokiem z cytryny) i dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i wymieszaj.
Smacznego!
Delektuj się i posłuchaj :) Ta piosenka to Avokado zespołu Dubska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz