Przepis ze "Świata Kobiety".
Tarta z gruszkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 80dag gruszek
- szklanka śmietanki 30%
- 20dag serka homogenizowanego
- 1,5 szklanki cukru (spokojnie dałabym 1 szklankę albo nawet troszkę mniej)
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 4 jajka
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni
- 4 łyżki płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- owoce do dekoracji (użyłam malin, chociaż na zdjęciu ich nie ma, bo przypomniałam sobie później :P)
Gruszki myjemy i obieramy. Kroimy na pół, usuwamy pestki. Wypukłą stronę lekko nacinamy wzdłuż. W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych wkładamy kandyzowane wiśnie.
Ciastem wylepiamy natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę (lepiej wybrać głębszą i jeśli ciasto wyjdzie za grube, ująć go troszkę), nakłuwamy widelcem. Pieczemy na słomkowy kolor w temperaturze ok. 200 stopni (10-15 minut). Na podpieczony kruchy spód wylewamy przygotowaną masę śmietanową (nie lać na siłę, jakby było za dużo, można trochę zostawić).
Na masie układamy gruszki. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż masa się zetnie). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Dekorujemy malinami (lub innymi owocami, najlepiej jakimiś kwaskowatymi).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz