Z niezawodnego przepisu Liski z White Plate.
Gorące ciastko czekoladowe
Składniki na 4 kokilki:
- 120 g czekolady 70%
- 125 g masła
- 4 jajka
- 220 g cukru pudru
- 20 ml likieru Amaretto
- 75 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
4 kokilki (lub żaroodporne filiżanki) o pojemności 100 ml smarujemy masłem.
120 g czekolady łamiemy na małe kawałeczki, masło kroimy. W garnku gotujemy wodę. Czekoladę i masło wkładamy do miski, następnie miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, która nie powinna dotykać miski. Mieszamy czekoladę i masło, aż sie rozpuszczą. Lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy powoli czekoladę z masłem i amaretto.
Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i powoli dodajamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wlewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Ciastko powinno mieć upieczone ciasto na wierzchu i pudding w środku, najlepiej sprawdzić patyczkiem po jakichś 15-20 minutach.
Smacznego!
gorące i czekoladowe.. cudne.
OdpowiedzUsuńjakie fajne! :)
OdpowiedzUsuń