I jak zwykle z przepisu z Moich Wypieków (wcześniej z Piekarni Tatter)
Jagodzianki
Składniki na 16 jagodzianek:
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 14g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki cukru
- 8g cukru waniliowego
- 300g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami (z drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (moje ciasto rosło około 1 godziny).
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce, na papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut (u mnie 10 minut). Wystudzić na kratce.
Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:
- 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz