Przepis pochodzi z książki "Czekolada", wydawnictwa Parragon.
Piankowa góra
Składniki na sześć porcji:
- 85g masła plus 1 łyżka do smarowania
- 225g cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 lekko ubite jajka
- 85g połamanej na kawałki czekolady deserowej
- 150ml maślanki
- 175g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 55g startej czekolady mlecznej do dekoracji
- 175g białych pianek typu marshmallows
- 1 łyżka mleka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
Formę babkową o średnicy 15cm (wybrałam taką z kominkiem) smarujemy cienko tłuszczem. Ucieramy masło, cukier i esencję waniliową na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
W misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą roztapiamy czekoladę. Gdy będzie płynna, stopniowo dolewamy maślankę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko schładzamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Do maślanej masy dodajemy na przemian, po trochu, masę czekoladową i mąkę, cały czas mieszając. Przekładamy ciasto do formy i wygładzamy wierzch.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 50 minut, aż patyczek wsunięty w środek ciasta będzie suchy. Pozostawiamy na metalowej kratce do ostygnięcia.
W czasie pieczenia przygotowujemy masę. Wsypujemy pianki do rondla, dolewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, aż pianki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ubijamy pianę z białek, dosypujemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna. Mieszamy z rozpuszczonymi piankami i odstawiamy na 10 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy masę na wierzchu i po bokach, a następnie posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz