Tort tiramisu
Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g kawy rozpuszczalnej
- 375ml wrzącej wody
- 175ml wina deserowego (użyłam białego, półsłodkiego)
- 50ml likieru kawowego
- 300ml śmietanki kremówki
- 70g cukru pudru (do kremu)
- 750g serka mascarpone
- 400g orzechów włoskich, posiekanych
- masło do formy
Do masy jajecznej delikatnie dodajemy mąkę pszenną, kukurydzianą u proszek do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na dwie formy. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut i pieczemy, aż będzie złotobrązowe. Wykładamy do ostygnięcia (spodem do góry) na metalową kratkę.
Kawę wsypujemy do małej miski z żaroodpornego szkła i wlewamy wrzątek, wino oraz likier, a następnie całość studzimy. W małej miseczce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Całość przenosimy do większej miski i dodajemy mascarpone oraz 175ml mieszanki kawowej.
Upieczone blaty kroimy poziomo na dwie części. Każdą z nich nasączamy pozostałą mieszanką kawową, a następnie smarujemy serowym kremem. Układamy, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. W krem wciskamy orzechy*. Tak przygotowany tort wystarczy już tylko schłodzić przed podaniem.
* Używamy karmelizowanych orzechów. Na małą patelnie wsypujemy 50g cukru pudru i smażymy przez 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Dodajemy orzechy, potrząsając patelnią, aby dobrze pokryły się cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz