A przepis pochodzi z dzisiejszej kartki z kalendarza - zdzieraka ;)
Muffiny z jagodami
Składniki:
- 25dag czarnych jagód
- 2/3 kostki masła
- 4 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru pudru (zmieliłam w maszynce do mielenia kawy, ale można po prostu wsypać drobny albo zwykły)
- 3 szklanki mąki
- 1 torebka cukru waniliowego (dodałam taki z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
Masło ucieramy na kremową masę ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz cukrem. Ucierając, wbijamy po jednym jajku. Proszek do pieczenia wsypujemy do mąki, mieszamy, dosypujemy do ucieranej masy. Cienką strużką dolewamy mleko. Dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz