Z przepisu Liski.
Moja ulubiona szarlotka
Składniki:
- 200g masła, pokrojonego w kostkę
- 380g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 700g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 80g zmielonych ciasteczek (używam Digestive bez czekolady)
- 150g cukru
- 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier, cukier z wanilią i sól. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 22-24cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.
Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i schładzamy.
Jabłka pokrojone w plasterki łączymy z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami. Wkładamy do tortownicy z podpieczonym ciastem. Wygładzamy powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (genialny sposób z wałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej), układamy na wierzchu jabłek, delikatnie sklejamy ciasto na krawędziach. Nakłuwamy wierzch widelcem, smarujemy łyżką mleka i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut (zawsze piekłam 50).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz