Czekoladowe ciasteczka z orzechami
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 50g cukru
- 1 jajko, szczypta soli
- 1 kopiasta łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 175g mąki
- 75g siekanych orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, solą i cukrem z wanilią. Mąkę, orzechy i grubo startą czekoladę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Formujemy wałek o średnicy ok. 3cm, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około godziny.
Po tym czasie ciasto kroimy na plastry o grubości 0,5cm i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmujemy z blachy, odstawiamy do wystudzenia. W blaszanym pudełku można je przechowywać do 4 tygodni :)
Smacznego!
Ciastecza z orzechami i czekoladą, to to, co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń